BEN KİMİM?

:) Ben Gökçe, keyifli blog sayfama hoşgeldiniz. Trendler, yenilikler, kozmetik, kişisel bakım, tüyolar, keyif alıp gülümseyebileceğiniz herşey blog sayfamda.. Keyifli ziyaretler...

24 Nisan 2013 Çarşamba

Evde Kedi Beslemek Günah mı? İslam’ın Kedilere Bakışı Nedir?


Kedi pis değildir. Gezdiği yerlerde namaz kılınır.
Sahabeden bir hanım anlatır:
Abdest alması için bir kaba su koymuştum. Kedi gelip bu kaptan su içince dayım Ebu Katade biraz daha su içmesi için, kabı kedinin önüne uzattı. Benim hayretle baktığımı görünce, dedi ki:
Niye hayret ettin? Resulullah efendimiz buyurdu ki:
Kedi necis değildir. Etrafınızda çok dolaşan [sevimli ] bir hayvandır.



 Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in Kedisi Müezza:)
Kedilere İslam dininde de büyük önem verilmiştir. Ancak bir kedi vardır ki, tüm İslam âlemindeki kedilerin kaderini değiştirmiştir. Belki de değiştirmesi görevi yüklenmiştir. O’nun adı Muezza’dır. Çünkü o, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in kedisidir. Muezza, birden fazla kedisi olduğuna inanılan Peygamberimizin en sevdiği, karamel rengi bir habeş kedisidir.
Bir gün Muezza, Peygamberimizin tam da giysisinin yenine kıvrılıp uyur. Peygamberimiz namaza çağrılınca, kediyi rahatsız etmektense giysisinin yenini keser. Döndüğünde Muezza, sahibinin önünde eğilir; bunun karşılığında da üç kere sırtı okşanır. Rivayete göre kedilerin sırt üstü düşmemesinin sırrı, Muezza’nın sırtına yüce peygamberimiz ellerinin değmesidir.
Pek muhtemel bir sokak kedisi olduğu tahmin edilen Muezza’nın “Mekke’nin kavurucu sokaklarından Hz. Muhammed’in ilgisi ile kurtulmuş” olduğu rivayet edilir. Kendisi de sıkı bir kedi dostu olan ve hadisleri aktaran Abu Hurayra, (Anlamı: Kedi babasıdır) Hz. Muhammed’in, kedilerin ticari alım satımını da yasaklattığını söyler.


Yine onun vasıtasıyla aktarılan bazı hadislerde “Kedisine eziyet eden bir kadının cehennemde çektiklerinden” bahsedilir. Mesaj oldukça açıktır! Kedilere iyi muamele şarttır! Bir başka efsane önerme ise “Bir kediyi öldürürsen yedi cami yaptırman gerekir” yaptırımıdır.
Günümüzde genelde İslam ülkelerinde “Muezza” marka kedi mamaları raflarda yerini almıştır. Muezza hakkında Prophet’s Cat (Peygamberin Kedisi) isimli yayınlanmış bir de kitap yayınlanmıştır. Ama ne acıdır ki Muezza gibi nice kedilere nasıl muamele edileceği, maalesef Müslümanların kalbindeki raflarda yerleşmesi gerektiği yeri bulamamıştır.

Hiç yorum yok: