BEN KİMİM?

:) Ben Gökçe, keyifli blog sayfama hoşgeldiniz. Trendler, yenilikler, kozmetik, kişisel bakım, tüyolar, keyif alıp gülümseyebileceğiniz herşey blog sayfamda.. Keyifli ziyaretler...

9 Temmuz 2013 Salı

RAMAZAN AYINDA DOĞRU BESLENME..



Ramazan Pidesi lezzetli ama kişilerin onun yerine tam çavdar ekmeğini tercih etmesini öneriyoruz. Tuzsuz peynir, haşlanmış yumurta, süt, sebze içeren içine bir yemek kaşığı kepek koyulmuş ev böreği de bizim tercih edeceğimiz besinler arasında. Yine kilo problemi olmayan kişilerde bir miktar tahin-pekmez hem tok tutuyor hem de enerji veriyor. Ceviz yağlı tohum olduğu için tok tutma özelliği var. Ceviz içerdiği Omega 3 ile zihinsel gelişim için E vitamini ile de tüm hücreleri yenileyen özelliği var. Çorba içmek isteyenler için demir ve protein açısından zengin olan koyu bir mercimek çorbasını tercih etmek gerekir. Kişiler gazlı içeceklere yönelmek yerine kendi meyve sularını kendileri sıkabilir. Hurma besin değeri yüksek ve lif oranı yüksek bir besindir. Günde maximum 2 tane veriyoruz. Yine Maş Fasulyesi, nohut, mercimek, kuru börülce, yeşil salata içine karıştırılarak tüketilmesi sağlıklı ve doyurucu bir beslenme şeklidir.

İslam dini açısından en önemli ayın Ramazan ayına girdik. Oruç tutan kişiler ibadetin içeriği gereği imsak ve iftar saatleri arasında 16 saati aşkın süreyle su ve yiyecek alamayacak. Artan hava sıcaklıkları ve oruç tutma süresinin mevsimsel uzunluğu nedeniyle beslenme açısından en çok dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaşmak istedik.
Öncelikle oruç tutan herkesin sağlığı açısından mutlaka sahura kalkması gerekiyor. Uykuları bozulmasın ya da yemek yiyip yatmamak isteyenleri uyarıyoruz. Sahur yapmadan oruç tutmak insnalarda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metobolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Ramazan Ayı ile beraber 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan beslenme düzeni 2 veya tek öğüne iniyor. Azaltılan bu öğünlerde çok çeşitli yiyecekleri kısa zaman dilimi içerisinde aşırı miktarda ve aceleyle tüketilmesine neden oluyor. Oysa oruç tutarken de vücudumuzun günlük alması gereken vitamin, mineral , karbonhidrat, yağ ve protein oranları aramazan ayında da aynı miktarda olmalıdır. Aç kalma süresi 12 saat iken sahura kalkılmayan zamanlarda 18 saati bulmaktadır. Kişinin açlık süresi arttığı için kan şekeri daha erken saatlerde düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. 

Glisemik indeksi düşük besinler

Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Protein içeriği yüksek gıdalar mideyi geç terk ederler. Bu yüzden daha geç acıktığnızı hissedersiniz. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak ise esmek ekmek, tam tahıllı ekmek ve çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç pilavı öncekili olarak tercihleriniz arasında yeralabilir. 

İftarda yavaş ve küçük porsiyonlar

Bütün gün aç kalıp oruç tutan kişilere iftar yemeğinde rahatsızlanmamaları için yavaş ve küçük porsiyonlar halinde sık aralıklarla tüketmelerini öneriliyor.

İftar ile sahur arası 2-3 lt su içilmelidir…
Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları nedeniyle oruç tutan kişiler aşırı terleme yaşamaktadır. Öte yandan Uzun süreli aç kalan kişilerin vücutlarında mineral dengesi de bozulabilmektedir. Oruç tutan kişilerde halsizlik veya tansiyonun yükselmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. İftardan sahura kadar geçen sürede vücudunuzun sıvı kaybını mutlaka karşılamanız gerekiyor. İftar ile sahur arası 2-3 litre su içilmesi gerekiyor. 

   HAYIRLI RAMAZANLAR...

Hiç yorum yok: